Kritus mosaic
button plays
button films
button docs

button news

 
button CV
 
Shaman Pliska

 

 

 

VINF     16:49:00 16-01-2006
PP1652VI.022

театър - книга - пиеси - Боян Папазов

Хипнодрамата "Бяс"
е най-новата пиеса
на Боян Папазов


София, 16 януари /БТА/


 

Хипнодрамата "Бяс" е най-новата пиеса на Боян Папазов.
Творбата, писана от 1993 до 2005 г., е дала заглавието на
сборник с още две драми от автора - "Бая си на бълхите" и
"Продавате ли демони?"
   "Бая си на бълхите" спечели наградата на Съюза на артистите в България за най-добра пиеса през 2001 г., а през 2002 г. беше избрана и представена от Театър "Българска армия" /ТБА/ на биеналето "Нова драма от Европа" в Бон. За "Продавате ли демони?" Боян Папазов получи първия "Аскеер" за съвременна българска драматургия през 2005 година. С драмата - като радиопиеса - БНР участва в Prix Europa в Берлин през 2004 година.
    Сборникът "Бяс" беше представен днес в ТБА, където Крикор Азарян постави "Бая си на бълхите" и "Продавате ли демони?". Монолози от спектаклите изпълниха актьорите Кристина Янева, Меглена Караламбова и Васил Михайлов.
    Книгата е публикувана от издателство "Валентин Траянов" с подкрепата на Националния център за книгата и Националния център за театър при Министерството на културата. Съставител е Никола Вандов, художник - Людмил Веселинов.
    Освен трите пиеси томчето съдържа текстове за тях,
биографична справка за автора и откъси от негови интервюта. В едно от тях Боян Папазов обяснява, че нещата, които пише, никога не са вторични - "всичко това е минало през мен по някакъв начин. Аз познавам прототипите си. Затова ми е голяма радост да събера прототипите във въображението си и тези хора, които никога не са се срещали наяве, да почнат да си говорят".
    По повод на братоубийството в пиесата "Бая си на бълхите"
според автора "трябва да говорим за две неща - за две основни думички в основата на тази цивилизация - от последните 25 века - "грях" и "срам". Ако един човек не разбира за какво става дума, той изобщо не може да разбере усилията на умовете до ден днешен. Аз дълбоко вярвам, че интелигентният човек не е образованият човек. Интелигент е този, който се срамува заради другите. Това е истинската интелигентност", казва Боян Папазов.
    Мога много да говоря за любовта си към творчеството на Боян, щастлив съм, че работим заедно в театъра - той е много земен човек и общуването с него е особено нещо, каза на премиерата Крикор Азарян. Ако трябва накратко да кажа какво ме е привлякло в пиесите му, то е, първо, че няма лъжа в тях - нещата са истински. Героите му понякога лъжат, но не са измислени, уточни режисьорът.
    Другото, което го привлича в драмите на Папазов, е, че
авторът сяда да пише, не за да ни каже някаква голяма истина за живота и човека, а сякаш тръгва на голямо пътуване, за да
открие тази истина - пътуване с твоите терзания, болки, надежди, пътуване, което винаги е било вълнуващо за нас, артистите, отбеляза Азарян.
    Отец, баща, откривател, събирател, пазач и пазител на
думите, златна мина за търсачите на думи и за преводачите - така определи Боян Папазов неговият приятел Дьорд Сонди, унгарски българист, езиковед и преводач, автор на послеслова към сборника с пиеси "Бяс".
    Боян Папазов е роден на 2 декември 1943 г. в София.
Сценарист е на редица филми, между най-известните от които са: "Всичко е любов"/1978/, "Дом за нежни души" /1980/, "Една жена на 33" /1982/. Сред пиесите му са "Да отвориш рана" /1976/, "Надежда Сляпата" /1978/, "Магия`82" /1983/, "Муа у тупан" /1986/. От юни 2004 г. Боян Папазов е драматург в ТБА. /Пенка Момчилова/

38, Prof. George Pavlov Street

1111 Sofia, Bulgaria

Mobile: (+ 359) 887 82 35 45

Phone: (+ 359 2) 872 99 73

E-mail: boyan.papazov@gmail.com

papazboy@abv.bg
name
 
Great shaman

www.boyanpapazov.com

logo
   
All rights reserved © 2005-2014